foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

HA3HZ amateur radio

Around the world with amateur radioRádiókészülék

Rádió készülékek és az amatőr sarok

olvass tovább

DX hírek

DX hírek, forgalmazás, expedició

olvass tovább

Történetek

A rádiózással kapcsolatos legutóbbi élményeim

olvass tovább

Segéd berendezés

Rádió forgalmazáshoz szükséges eszközök

olvass tovább

Solar Terrestrial data


Köszöntelek dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad.... mondhatnám, de nem mondom.

Ez egy rádiózással kapcsolatos oldal, mely megmutatja, hogy mit csinál egy amatőr rádiós a szabad idejében.

 

Rádióamatőr emlékeim

avagy élet az internet előtti időkből.

Még 1962-ben kezdődhetett, amikor az utcabeli idősebb fiúk egy szétbontott kurblis telefon induktora tekeréssel gerjesztett árammal ijesztgették a kisebbeket milyen érzés az árammal találkozni. Ezt követően kezdtem el jobban érdeklődni mi is az az elektromosság, detektoros rádió amihez szükséges OA1160 germánium dióda beszerzése csak a közeli kisváros Szekszárd elektromos boltjában volt lehetséges.

Mint kis általános iskolás elhatároztam hogy tanulok, ha lehet ilyen iskolában.

Székesfehérvári Gép- és Híradásipari Technikum (akkor így hívták) gépész osztályában kezdtem, mert a születésem falujának iskolája ennyire tudott felkészíteni, a híradásipari osztályba több pont kellett.

Bejáró diákként napi 70 km vonatozással és persze fotózással telt el.

Gépésztechnikusként végeztem, a kötelező 24 hónap katonaság után a Posta Távbeszélő Igazgatósága Erősítő üzemében előbb Balatonszabadi-fürdő majd Siófok HTI üzemében végezhettem azt, amit mindig is szerettem. Javítás, mérés, építés, tervezés... mindez csupa-csupa elektronikával.

Balatonaliga volt a lakhelyem 1965-től 1978-ig. Innen 1974-ben mint engedélyes rádióamatőr az első összeköttetéseimet HA2RM [ a google fordító kedvéért Hotel Alfa Twoo Romeo Mike, mert HA2RI-nek fordít] hívójellel közel 5000 állomással és 122 dxcc országgal teljesítettem FT-250 Sommerkamp rádióval W3DZZ antennával.

Ekkor rengeteg szabadidővel rendelkeztem és elkezdtem gyüjteni a rádióamatőr diplomák leírásait, melyet mint sikítós titkárnő legépeltem, végül HA5KN,János és HA5VG,Gyula patronálásával 1979-ben sikerült kinyomtatni a rádióamatőr "Diploma és verseny kiírások gyűjtemény”-ét.

1978-tól pedig HA3HZ hívójellel Siófokról rádiózom, kezdetben FT-250, 1982- 1987-ig Kenwood TS-530S, majd 1990-től DM-100 saját készítésű készülékkel.

Azt mondják a pálma jobban nő teher alatt, mintha ez rám is vonatkozna mert 1978-tól építkeztem, rádióztam, megnősültem ... családom született.

1982-ben HA5DW,Lajos segítségével elkészült a 2 elemes Quad 14-21-28 MHz-re, melyhez előzőleg összeállítottam a 3x 6 méteres elemekből álló, drótkötélen felemelhető antenna tornyot - így az antenna közel 17 méter magasban volt forgatható. Ennek a Quadnak a betáplálása Gamma illesztéssel készült, ahol a kapacitások koaxból lettek kialakítva, közös koax levezetéssel.

A forgató mechanika Zsiguli ablaktörlő motor és ZIL fék állító össze építésével, mint saját készités került fel kb. 16 méter magasba. A vezérlés pedig 5K Ohm helipot és relék kapcsolta vezérléssel lett megoldva a forgatás max. 400 fokban.

Ebben az időben nagyon sok különféle elektronika NyÁK rajza készült el tussal pauszra, melyeket "Pozitív 20" fotó lakk segítségével rézfóliás üvegszál erősítésű lemezen hívtam elő magam és mások örömére. Igyekszem archíválni, talán érdekel másokat is. (...)

1985-ben kora tavasszal HG3IH,Lórival felkerestük HA1ZH,Zoli amatőrtársunkat, akinek már akkor működő konvertere volt SSTV vételhez. Tudni kell, korábban katonai lokátorok hosszú utánvilágitású katódsugárcsövét használták erre a célra.

Ez a konverter azonban digitalizálta és eltárolta memóriákban, ahonnét kiolvasta normál monitor (értsd video monitor) számára. 43 IC-vel készült, G3WCY által közreadott konverter teljesen lázba hozott, pedig akkor még csak vételre volt alkalmas. Ez a konverter 1985.május elsején az első bekapcsolásra működött. A történethez tartozik hogy 1987-re kiegészítettük G4ENA által adásra is képes majd különféle módositásokkal színes vételre és adásra is alkalmas SSTV konvertert.

Számítógép ZX81, ZX Spectrum és a Commodore C-16 majd a C-64 volt elérhető.

1989-ben az sstv feliratozáshoz elkészítettem az ELV TTG-7000 generátorát, mely a bemenő videojelhez tudott szinkronizálva billentyűről bevihető feliratot megjeleníteni.

Az 1987. évi "Rádiótechnika" évkönyvben HA0DM Laci az általa megépített DM-100 adóvevő készülék rajzait, leírását adta közre, melyet magam is megépítettem több kevesebb sikerrel és módosításokkal - egészen 1993 őszéig használtam rádiózásra.

Sajnálatos 1997-es gerincműtétet követően sok készüléktől megváltam, elkeseredtem.

Bár az elektronika akkor is érdekelt, hiszen ezután is ebből éltem - mégis másképp ítéltem meg a dolgokat, mint előtte.

Egészen 2007-ig nem volt olyan készülékem, amit bekapcsoltam volna azért, hogy a rádióamatőröket hallgassam vagy megnézzem a digitális (számomra sstv) világot.

Az 1982-ben készített antennatorony felújításra szorult az antennával együtt, ezért visszatekertem a teleszkópot és az antennát felújítottam, a tornyot előkészítettem festésre.

Az eddigi logjaimat elektronikussá tettem és az eQSL, LoTW adatbázisaiba feltöltöttem. Érdekes hogy ezek a log programok milyen gyűjtéseket csinálnak illetve összeköttetést rögzítenek. Jelenleg az UR5EQF és az N1MM logprogramjait, elsőnek a WinLog32-t használtam.

...2009.január 15.-én ennyi jutott eszembe, amit leírtam.

2010

2009-ben német rádióamatőr által átalakításkor meghibásodott Yaesu FT-817-et vásároltam, melyet a nyár folyamán sikerült helyreállítanom. Néhány alkatrész hiányzott belőle valamint a sávszűrő panel hiányos volt, melyet sikerült kijavítanom - valamint a bekapcsolást végző hibás PFET-et cseréltem. Beszereztem PC és TRX közötti usb kábelt, így kipróbálhattam a HRD programot is. Érdekes dolog volt PC-vel vezérelni a rádiót :-) . Ebben az évben előkészültem az antennatorony felemeléséhez is, készítettem a telek nagyságának megfelelő méretű huzal antennákat a 160 méterre Sloper (17m hosszú - huzal hossz 47m), 80M 30M sloper valamint 40M delta loop 44,80m huzalból - melyek a torony felemelésekor kerültek a helyükre a végleges 13,5 méter magasságba. Ebben az évben a korábban hibásként megvásárolt Kenwood TS930SAT-t próbáltam javítani - azonban rá kellett jönnöm, hogy oszcilloszkóp nem elég, szükséges még nagy pontosságú frekimérő is. A készülék tápellátásában néhány módosítást elvégeztem (info W6NL): a beépített feszültségejtő ellenállások helyett feszültség szabályozókat építettem be - igy a 28V-ból 21,5V-ot szabályozom, valamint 15V, 8V stabilizáló tokokat építettem be a szükséges 12V és 5V előállitásához.(Digital Unit)

A mods.dk-n talált infokat hasznosítva Signal Unit-on R400-at kicseréltem (égett volt) valamint a PLL Uniton félvezetők cseréjével próbálkoztam: sikertelenül! A beszerezhető tranzisztorok mindegyike kisebb h21e volt !

Lehetőségem van a beépitett 12V-os stabilizátor tokkal külső pl. elkey táplálására is. HA7CR Mikitől az általa tervezett és korábban megépített memóriás elkeyt megvásároltam, remélem hogy iambic módot is sikerül majd megtanulnom az elkey használatához. ;-)

... 2010 január 5.-én ennyi

2011

2011 év elején a TS-930-at sikerült felújítanom: a Digital Unit cseréje PiEXX digitális modulra - majd egy PA (végfok) modul beszerzése és cseréje után használható lett a Kenwood. Mivel a TS-450S-et elcseréltem egy Drake L-4B végfokra, melynek a tápegysége félkész volt, valamint a végcsöveket QB3,5/750-re cserélték, még egy kis időbe bele telett, míg a kedvem szerinti módosítással elkészültem. Addig a TS-930-at használtam 2011 februártól májusig - amikor az egyik bekapcsolás után az adó nem akart működni - az egyik MRF422 zárlatos lett. Ekkor gondoltam, hogy megkísérlem a másik végfok panelemen (melyen az MRF485 volt a zárlatos) a meghajtó tranzisztorok FET-re (STP4NA80 -== by ON7WP) való cseréjét.

A dolog sikerült, melyet CW állásban (Mic/Car=6) 3,6 MHz-n 7,3A - 14MHz-n 6,3A - 28MHz-n 3,5A bemenő áramfelvétel igazol. A NO DRIVE-ot (VR2 0,28A) bemenő jel nélkül kell érteni. with DRIVE VR2 1,53A. a VR1 1,96... 2,28V a VR2 2,4... 5,4 V között szabályoz.

A készüléket keveset használtam, mert a Drake tápegységnek ugrottam neki: a vezérlést úgy terveztem, hogy a nagyfesz. HV trafó bekapcsolás lágyindítással (soft-start) kb 3mp késleltetéssel kapcsolódjon a hálózatra az induktív lökés kivédése miatt. A további időzítőket F1FRV oldaláról ollóztam össze, mely a PTT késleltetést és további időzítésként 60 mp múlva jelzőfényt ad, hogy a végfok csöve felfűtött. Ezt a HV hiánya ill. biztonsági kapcsoló hiánya esetén ezt megakadályozza.

A Drake L-4B végcsöveinek 8,5V BiAS beállítása és a QSK adás-vétel kapcsolás megvalósitásához 2 db RJ1A-26S vákumreléket építettem be - valamint az elektronikus BiAS és a PTT vonalhoz - elkészítettem az áramkört, mely 3.-dik nekifutásra olyan lett, mint amilyet szerettem volna.

Bár a végfok megviccelt, mert a kimenőköri Yaxley érintkezői nem érintkeztek elég jól, ezért azokat ideiglenesen szorítóval megerősítettem. Az eBay-en találtam egy hirdetőt, aki éppen ilyen rotary switchet tett fel és időben leütöttem a licitet. Majd idővel kicserélem, ehhez az előlapot is le kell venni.

A végfok első próbája 2011. július 31.-én történt, melyet a TS-830-hoz illesztettem - augusztusban több mint ezer qso-t létesitettem, köztük JASTA sstv versenyen is 54-et...

A korábban megépített Loop és a Half Sloper nem nyerte el a tetszésemet, ezért október 3.-án azokat lebontottam.

Ezt követő napokban a Quad javítását és a forgatómotor hibáját hoztam helyre. A forgatott tengelyt közrefogó bilincs talpponti része M6-os csavarok elnyíródtak, ezeket M8-ra cseréltem ki. A szétrázódás miatt teljesen át kellett nézni, cserélni csak a vezérlőpanelen a végállás kapcsoló szerepét betöltő műveleti erősítő bemeneti oldalán lévő osztó értékét változtattam. 1K5 csere 1K65K-ra (3K3 2db párhuzamosan) 100R trimmer és a 3K32 ellenállás maradt.

A Quadnál a feszítő tartókat kicseréltem átmérő 2,4mm fűkasza damilra - reméltem kedvezően reagál az időjárásra – ami bevált.

Tervezem a 3 sáv bővitését 5 sávra, ehhez a huzalt a lebontott loopból és sloperből fogom felhasználni.

Az ötsávos 2 elemes Quad rajza a QST 1992 áprilisi számában került leközlésre KC6T tollából - a 17M és a 12M Gamma Match-csát koaxból készitem, mint az eredeti 1982-es 3sávos Quadomnál.

2011-ben úgy gondoltam, hogy a 30M - 40M - 80M és 160M-re GP-t fogok kipróbálni a 9M teleszkóp és 10M horgászbotban lévő RG58U felhasználásával.

Jelenleg fenn van egy Spencer Windom (W4HDX), mely állítólag jó 160M-re is, de ott még nem próbáltam. Ennek a betáplálása 2x 23,79M RG11 koaxkábel párral történik ezt követően 1:4 Balun - majd 50 Ohm koax.

...   ennyi 2011 október 6.-án

A 2elemes 3 sávos Quadot még 2011 októberében bővítettem 5 sávra, Gamma match illesztővel sávonként. Kettő koax kábellel levezetve, az egyik a 12M sávra, a másik a közösített 10M-15M-17M-20M sávokra. (ez nem volt jó megoldás...)

2012

2012 szeptemberében előbb lebontottam a Spencer Windomot majd elkészítettem a 160M-re használható koaxial inverted L antennát, amely Bazooka Match néven ismert. A függőleges szára 13m magasban a teleszkópos árbóctól 1,2m távolságra került, míg a vízszintes szára lejtősen a körtefához erősített 6m-es tartón került rögzítésre. Ezzel az antennával, no meg ezen az őszön a Drake L-4B-t kiegészítve a 160M sávval jól teljesített, mert 93 dxcc körzetet sikerült elérnem, közöttük KH0 Mariana Islandot is.

A TS-830S RIT/XIT-je a megnövelt elhúzással -7/+9 kHz nem elegendő a mai Dxpediciók eléréséhez, amikor előfordult 30-40kHz split frekin való forgalmazás is. Ezért külső VFO szükséges, megfelel a hagyományos analóg vagy a digitális változat. Nekem sikerült beszereznem egy DFC-230-at, melyet a 80-as években a mobilüzemű kezelőnek szántak, de jól használható a TS830S-hez is külső VFO-ként.

A TS830S analóg VFO frekvencia stabilitása függött a bekapcsolás óta eltelt időtől, ezért készítettem el a G7IXH által a QEX-ben közreadott gyors digitális stabilizátort. Mivel a megadott panelméret a készülék frekvencia kijelzőjével közel azonos méretű, ezért dobozolás utáni elhelyezés nem volt kérdéses számomra, a számláló fölé került.

... folytatása következik ...