foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Support is gratefully accepted.

Amount

A 2011 őszén 5 sávosra átalakított Quad antennámat 2015 nyarán felújítottam.

A felújítást a vezetékek szakadása tette szükségessé , melyet 1982 óta az időjárás megviselt.

Teljeskörű felújítást végeztem, ami a régi keretek lebontását, a sarok rögzítések módosulását és cseréjét, a betáplálási ponton antenna kapcsoló beépítését végeztem el. Számtalan egyéb módosítást az elérhető alkatrészek és anyagok változása miatt tettem.

Az antenna teleszkópos árbócon lett telepítve, így a munkákat földközelben tudom végezni.:-)

Az antenna kb. 7 méter magasságig engedhető le, ezután mint a gémes kút a teleszkópos tagokat el tudom forgatni addig, amíg a Quad elemek sarokpontjai engedik.  

Ezek után a vízszintes tartó rögzítését egy nagyobb átmérőjű bilinccsel fogom közre, hogy az elforgatható legyen a tengelye körül. Ehhez a rögzítést eltávolítom és már a földről tudok a vezetékek sarokpontjaihoz férni, ami a bontáshoz és az újra építéshez szükséges.

A keretek mechanikai mérete a KC6T által a QST-ben közreadott cikke alapján készült.

A sávonkénti reflektor és sugárzó keretek felszerelése után a keretek frekvenciára hangolása MAX6 analyzerrel történt majd a betáplálási pontok kapcsolása okozott gondot, melyet csak a harmadik változat után tartottam elfogadhatónak.

 

A sávonkénti kereteket a 10M - 12M - 15M sávokban 3 db Gamma Match illesztéssel koaxkábellel , míg a 17M és a 20M sávoknál  1:1 légmagos balun a szimmetrikus – asszimmetrikus átmenetet hivatott kezelni és 50 Ohmos tetszőleges hosszal megy az antenna kapcsolóhoz. A keretek függőleges tartásához átmérő 2,4 mm-es kör keresztmetszetű fűvágó damilt használok, mely évek óta csak a színét veszti, a sziládságát nem. A huzalfeszítők a boom közelében  biztosítják a megfelelő mechanikai formát.

Az antenna kapcsoló a koax mindkét erét kapcsolja és az kerül levezetésre, ahol a jelfogó behúzva van. A jelfogók a vertikális antennánál is bevált 40 Amperes érintkezővel ellátottak (JQX-38F morse érintkező átalakítással).

A sarok pontok mechanikai felerősítése az átmérő 12mm üvegszálas rúdra awab-bilincs és cső darabba húzott szilikon cső amiben a vezetőszál rögzitésre került. A vezetéket megjelöltem a sarok pontoknál így a négyzet forma a rúdon a vízszintes tartótól való távolság jelölése után könnyen beállítható lett.

A Gamma Match-ok behangolása koaxból készült kapacitással és a kereten eltolható L taggal történt, ez időigényes volt, mert túl sok elhangoló tárgy van a szerelési magasságban, mindig emelni kellett az antennát.

A légmagos balunból több készült és az analyzerrel történt mérés után választottam ki a megfelelő frekvencia átvitelű darabot, még szemmel láthatóan egyező formánál is más volt az átvitel.

Az antennát forgató tengelyre  kardán tengelyt építettem be, emiatt a forgató mechanika (a ZIL fék állító és Zsiguli ablaktörlő motor) lejjebb került rögzítésre.

Az antennák sávváltásához terveztem egy antenna kapcsoló vezérlő egységet.

Az építésről ITT látható további fénykép.

Felhasznált irodalom:

A Five-Band Two-Element Quad

The Quad Antenna Revisited

RF Transformer Design