foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Support is gratefully accepted.

Amount

Az antenna építésének ötletét a kényszer adta, mert nincs lehetőségem egy dipól vagy vízszintes huzal antenna elhelyezésére - ezért választottam ezt.

A legfontosabb, hogy sikerült vásárolnom egy teleszkópot, melynek a tartószerkezetét kellett kitalálni és hogy az amatőr frekvenciákra le tudjam hangolni a mechanikai méretét növelni valamint a rádióhoz illesztést megoldani.

A teleszkóp legfelső tagjának átmérője 30 mm. Ez az átmérő 6000 mm hossznál statikai gondokat okoz, ezért belső drótköteles megerősítésre gondoltam, mint az építészetben az előfeszített gerenda: én is előfeszítettem egy kötelet. Ez az elgondolásom az első komolyabb viharig állt is, az antenna meg dőlt. :-(

Akkor a töréspont megerősítésében kezdtem el gondolkodni.  A Quad antennám már 1982 óta fenn van. Ez tömör üvegszál erősítésű rúdanyag, melyet HA5DW Lajos hozott, a felületét csónak lakkal védem. Ilyen rúdanyagot toltam bele a csőbe vagy inkább a csövet húztam rá -  több vihart már kibírt... ezért bízom benne.

A vertikál  20,8 méter magas, ott van a tetőkapacitás. Tetőkapacitás azért kell, mert nélküle csak nagyon keskeny tartományban tudnám használni az antennát nyereségesen. Egy antennát lehet más frekvencián is használni, mint amire azt a mechanikai hosszával méretezték. Ehhez ún. illesztődobozt készítettem, melynek az a feladata, hogy rádiófrekvenciásan illessze az antennát a rádiókészülékhez.

A behangoláshoz nagy segítség volt egy ún. antenna analizátor, melyet lengyel rádióamatőrök készítettek és MAX6 névre hallgat. Egyszerűbb eszközzel is megvalósítható a hangolás, csak sokkal tovább tartott volna.

Az alábbiakban bemutatom néhány képen keresztül, mire jutottam.

Az alapoknál kezdődik minden. Függőleges antenna a szigetelő tartó szerkezeten.

Az illesztő elemek doboza, az átalakított JQF-38F jelfogók a távvezérlő kapcsoláshoz.

A végeredmény látképe

160M-en történt a dolog, a WSJT-X nem kezeli az OmniRig jeleit. Válasz nem volt, csak megfigyelés történt. Azóta ZS6WAB 3.576-on válaszolt JT65 módban sikeres volt a kapcsolat.

 

Az antenna villámvédelme 3 méter hosszú 2" rúd földelőre van bízva, a kapcsolódás 120A relé érintkezőkön keresztül használaton kívüli állapotban állandóan - míg az antenna használatakor a sztatikus feltöltődés kisütésére 3M Ohm ellenállásokon keresztül földelésen van. A villámvédelemhez tartozik még a függőleges elem földközeli pontja és a rúdföldelő közötti szikraköz, amely két 50mm-es vasgömb. Az antenna radiáljai a rúd földelőtől szigetelve vannak! Az antenna radiáljai és a sávonkénti illesztés melegpontja sávváltó reléken keresztül megy a bevezető koaxra. Így az antenna használaton kívül elektromosan le van választva.

 Az antenna készítés részleteiről ITT láthatsz további képeket

Vertical schematic by HA3HZ

Felhasznált irodalom:

Vertical Antennas

45' vertical

9 band vertical

Low-bands verticals

MAX6 analyzer