foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

HA3HZ amateur radio

Around the world with amateur radio

Solar Terrestrial data


Support is gratefully accepted.

Amount

Very Tiny Palmtop Vector Network Analyzer - az oldal technikai támogatást nyújt a készülék használóinak.

A küldemény megérkezésekor ellenőrizd a
- csomagolás sértetlenségét, majd
- az akkumulátor feltöltöttségét és végül, de nem utolsó sorban
- ne felejtsd el KALIBRÁLNI, (touchcal -> terminal prg.), majd
- OSL kalibrálás CH0/CH1 (Port1- Port2) majd Save, mielőtt használni szeretnéd.

 

 A készülék kezelése menüből történik, amely elérhető az érintő képernyőről vagy a három állású menü kapcsolóval (jobb- bal- benyom-). A műszaki jellemzőit, használatát ch045 felhasználó által készített eredeti részletes leírásban olvashatjuk el magyarul. - Frekvencia bevitel billentyűzetről: érintsd meg az alsó sorban lévő számok mellett jobb oldalon a képernyőt. Javítás vagy visszalépés a balra mutató nyíllal történik.

 A nanovna-users group legújabb javított leírása:  User Guide updated by Larry Jan 15, 2020.

 

A különféle eszközöket a legegyszerűbb rendezni, ha ismered a megjelenés történetét.

Itt van, ahogy megismertem:

1. 2016-ban az edy555 létrehozta a nyílt forráskódú NanoVNA projektet a GitHubon. Nem tudom, miért nem gyártotta az eszközt kereskedelmileg, ... én úgy gondolom, hogy oktatási segédeszköznek szánta, otthoni összeépítésre,  a közreadott leírása alapján.

2.  2019 elején a hugen klónozta a nyílt forráskódú vázlatot, előállította a NanoVNA-t frekvencia tartomány kiterjesztéssel és a NanoVNA Sharp szoftverrel.
3. A hugen terméke a fekete NanoVNA, amelynek árnyékolásai vannak CH0-n és CH1-en azaz a Port1 és Port2-n.
4. Figyelembe véve a hugen termékének vevők általi sikeres és pozitív visszajelzését, más kínai gyártók hamarosan elkezdték eladni a klón klónjait.
5. Megjelent egy fehér szalamandra kivitelű klón és az árnyékolás nélküli fekete klón.
6. A hugen klónja és az azt követő klónok ugyanazt az edy555 vázlatot használják. Az edy555 tervezésének robusztus természete annak igazolása, hogy a teljesítmény szempontjából egyetlen csoporttagunk sem volt képes bemutatni a különbséget a három különböző klón között.
7. 2019. Szeptemberben újabb NanoVNA-t hoztak forgalomba. Ezt NanoVNA-F-nek hívják. A NanoVNA-F RTOS alapú, 4,3 hüvelykes kijelzővel, felső frekvencia-korlátja 1.5 GHz. A csoportban bejelentkezés után több információhoz juthatsz: https://groups.io/g/nanovna-f
8. Az edy555 felkérte hugen-t, hogy nevezze át termékét NanoVNA-H-ra, hogy megkülönböztesse.

9. Hugen a magasabb frekvenciás zaj csökkentése érdekében tett erőfeszítéseket, melyet a v3.4 verziójú hardware-ben valósított meg. (PCB jelölés)

10. 2020 Januárban NanoVNA-H4 (v4.2) néven forgalomba került a 4" (3.95") méretű kijelzővel HuGen által készített változat. A belső felépítésében a kijelző mérete miatt is különbözik - így eltérő firmware van!  A NanoVNA-H4 v1.0.45 a HuGen által kiadott legutóbbi verzió. Fejlesztést végez még AA6KL v1.0-tól kezdődő teszt verziószámmal, melyet hugen is felhasznál. (ne tévesszen meg a magasabb verzió szám).

11. Miután DiSlord bekapcsolódott a firmware fejlesztésbe -  nevéhez több módosítás fűződik. A program tisztítással csökkentette a firmware méretét, azért hogy még több funkciót tudjon beletenni. Jelenleg a korai nanoVNA (ezen van mikroSD socket lehetőség) és -H4 változat képes mikroSD kártyát használni, mely RTC funkciót is használ. Tud képernyő képet menteni .bmp formátumban és menüből .s1p és .s2p formátumot  mikroSD kártyára rögzít a későbbi elemzéshez. A firmware-t a DiSlord firmware-k között keresd. Az RTC funkció (Real Time Clock) belső (LSI) és külső Quartz-al (LSE) lehetséges, kikapcsolt állapotban a D2 dióda megléte esetén folyamatos órajelet produkál.

Tehát 3 hardware verziót árusítanak: a NanoVNA (-H) as 2.8", -H4 as 4" és a NanoVNA-F as 4.3" méretű kijelzővel. Comparison Chart

Megjelent a piacon 2020. márciusban az OwoCom tervezte SAA-2 (aka nanoVNA V2) változata 2,8" kijelzővel 50k - 3GHz tartománnyal, max. sweep 201 (ár érzékeny változat). A fejlesztés a nanoVNA-QT programot használja számítógépen való megjelenítésre. Több információ a https://groups.io/g/NanoVNAV2 és https://groups.io/g/NanoVNA-V2 linken elérhető csoportban található.

 

A nanoVNA-ról bevezető információ a https://oristopo.github.io/nVhelp/

Részletes információ a https://oristopo.github.io/nVhelp/html/software.htm web oldalon található.

A nyílt forráskódnak köszönhetően több programozó vette kezelésbe, melyet a github-on vagy a forumon tesznek közzé.

Ehhez a firmware-t upgradelni kell, melyet az alábbi módon tehetünk meg:

A prototípusnál a D2 diódát a helyére kell forrasztani, hogy az új firmware a Battery feszültséget tudja kijelezni. Ehhez 1N4148WS diódát kell beforrasztani - a vbat_offset módosításával (Tera Term vagy Putty terminal prg-al) a kijelzést pontosítani tudod.

nanoVNA firmware upgrade

Kétféle módon lehet frissíteni a firmware-t: DFU és ST-LINK. Tehát attól függ, hogy milyen módszert szeretne használni.

1) DFU frissítés. Ez egyszerű és elterjedt módszer.  A DFU (Device Firmware Update) módszerhez nincs szükség külön hardverre, és frissítheti USB-n keresztül. A DFU módszerhez szüksége lesz a .dfu kiterjesztéssel rendelkező fájlra. pl. nanoVNA_900_ch_20190920.dfu

Ha nincsen .dfu fájl, de van .hex vagy .bin fájl, akkor a Start> STMicroelectronics> DFU File Manager indításával tud generálni DFU fájlt S19, HEX vagy BIN fájlból az OK nyomással az új ablakban középen talál egy S19 or Hex gombot. Ezzel a meglévő fájlot betölti, majd a Generate gombbal .dfu-t készít. Mentéskor írja be a fájl nevét  *.dfu (célszerű azt, amiből készítette).

A NanoVNA-ba való feltöltéséhez szüksége lesz DfuSe szoftverre.

DFU Demo a NanoVNA-t DFU bootloader módban ismeri fel eszközként, nem pedig soros portként. Tehát akkor is működik, ha a terminálprogram nem lát semmit csatlakoztatva. Amíg DFU módban van, addig nem látja a COM port-ot. Csak akkor látja, amikor feltöltöttük a *.dfu- fájlt és visszatérünk a VNA módba.
Ki kell kapcsolnia a NanoVNA készüléket, egy rövidzár a BOOT jumpernél, majd csatlakoztatnia kell az USB-t a számítógéphez és a NanoVNA DFU módban a kijelző fehér lesz. Most felszabadíthatja a BOOT jumpert, majd a DfuSE Demo programmal feltöltheti a firmware fájlt a NanoVNA-ba. Újabb firmware-nél menüből is képes a DFU módot elérni.

A -H4  4"-os képernyő DFU módban fekete képernyővel jelentkezik. A DFU módhoz nyomjuk be a multifunkciós kapcsolót és egyidejűleg kapcsoljuk BE a készüléket.

Az upgrade során meg kell tisztítani az összes memóriát: ezt egy terminal program clearconfig 1234 paranccsal teheti meg. Amennyiben sikerült működés képtelenné tenni az eszközt a .dfu feltöltéssel, akkor használja a BOOT jumpert a bekapcsoláskor (ezzel DFU módba helyezi) és  először a DMR-Clear_Memory.dfu-t majd a használni kívánt ~.dfu-t töltse fel. Ezután kapcsolja KI, majd BE. Valószínűleg szükség lesz a Touchscreen kalibrálásra és tesztelésére. A touchscreen érintésre ügyeljen, a sarkokat igyekezzen bejelölni, hogy megfelelően működjön. Ha nem sikerül elsőre, ismételje meg. Amennyiben ez megfelelően működik, akkor szükséges a kalibrálás elvégzése a használni kívánt frekvencia tartományra és az állapot mentése. Használja a saveconfig parancsot.

Ha Windows XP alatt szeretnéd használni, akkor szükséged lesz az STM Bootloader Driver Package-ra. A NanoVNA-t helyezd DFU módba, ezt követően az operációs rendszered hardware driver telepítést fog kérni. A letöltött Bootloader Driver-t kicsomagolod, majd ezt a helyet megadod a rendszerednek, hogy telepítse fel a Bootloader drivert. Amikor ez megtörtént - ellenőrizheted az Eszközkezelő-> Universal Serial Bus controllers -> STM Device in DFU mode sorában - akkor elindíthatod a DfuSe Demo programot (3.0.6) és megtalálod az "Available DFU Devices" ablakban. Firmware helyét az 'Upgrade or Verify Action"-hoz tartozó "Choose..." gombbal kiválasztod, majd az 'Upgrade" gombbal elvégzed a műveletet. A Feltöltés vagy Frissítést követően kapcsold ki, majd be a készüléked. Ekkor az új firmware-val kell bejelentkeznie. Ne felejtsd el elvégezni a korábbi adatok törlését, a kalibrálásokat és azok mentését a műveletek leírása szerint.


2) ST-LINK frissítés. Ez natív és megbízható módszer. De ehhez ST-LINK v2 dongle szükséges. Ez a dongle lehetővé teszi a működés képtelen eszközök feljavítását is, és lehetővé teszi az áramkörön belüli hibakeresés használatát.

Az ST-LINK frissítéséhez szüksége lesz a .hex vagy .bin (ezek bármelyike) kiterjesztésű fájlra:  pl.  nanoVNA_900_ch_20190920.hex
A NanoVNA-ba való feltöltéséhez ST-LINK segédprogramra lesz szüksége.

Csatlakoznia kell az ST-LINK-et a NanoVNA-hoz 4 vezetékkel:
- 3,3 V –> VDD,
- GND –> GND,
- SWDIO –> SWDIO,
- SWCLK –> SWCLK

Nincs szükség forrasztásra, csak csatlakoztassa a vezetékeket a párnákhoz, és feltöltés közben ujjal nyomja meg, hogy stabilan érintkezzen.

Ezután az ST-LINK segédprogramot kell használnia a következő memória paraméterekkel:
- Cím: 0x08000000
- Méret: 0x20000
- Adat szélessége: 8 bit

Előfordul, hogy az upgrade után nem tudja kalibrálni az egységet vagy más hiba lép fel:

Amennyiben  a frissítés során elfelejtette tisztítani a beállításokat,  megteheti a Tera Term vagy a Putty terminal programmal. Készüléket bekapcsol: ON, USB kábellel csatlakozik, majd elindítja a számítógépén a terminál prg-t. Válassza a Serial Connection lehetőséget, majd a COM port ablakban válassza ki a STM Virtual COM Port-ot. OK. Írja be: help <- ezzel a lehetséges parancsokat fogja kijelezni.

Irja be a ch> prompt után: clearconfig 1234

Hajtsa végre ezt a parancsot Enterrel. Megtisztítja az összes beállítást és törli a korábban rögzített adatokat. Ezután kapcsolja KI majd BE a készüléket. Ez minden.

A tisztítás után el kell végezni a kalibrálást, belép a CONFIG menübe, és válassza a TOUCH CAL menüpontot, végezze el a touch, azaz érintő képernyő kalibrálást. Ezután ellenőrizze az érintőképernyő kalibrálását a TOUCH TEST menüvel. Ha jól működik, akkor mentse el ezt a tapintási kalibrálást a SAVE  menüben.

Ezután  állítsa be a frekvenciatartományt a STIMULUS menüben, és végezze el a frekvencia tartományi kalibrálást.

TeraTerm use

A NanoVNA kalibrációs beállítások mentéseit  WA8TOD ismertetője alapján bármely firmware upgrade után vissza állíthatjuk. (tnx Warren)

Előforduló hibák:

A telepítés során előfordulhat, hogy az illesztő program ( driver)  nem látja  a nanoVNA-t, ekkor célszerű  a hibát  az operációs rendszer Eszközkezelő-ben keresni. Amennyiben a nanoVNA-t az illesztő (driver) telepítése előtt csatlakoztál, valószínű, hogy NEM MEGFELELŐ  illesztő programod van. A rendszer által választott illesztőt el  kell eltávolítani, majd az ST-Link vagy a DfuSe telepítésével  a helyes illesztő programot kell telepíteni. Windows XP esetében a nanoVNA Partner programnál leírtak szerint kell eljárni.

Akinek USB driver problémája van, használja az USBDeview programot, mellyel a használaton kívüli és a hibás drivereket tudja eltávolítani - megjeleníti az eddig használt összes drivert adataival együtt - lásd az alábbi képen windows XP állapot. Az Eszközkezelőben helyes működés esetén látod a COM portot, míg az USBDeview-el a rendszer telepítése óta telepített drivereket fogja megjeleníteni. Hibás drivert egyszerűen töröld ki. (használd a nyelvi fájlot, ha nyelv értési problémád van)

USBDeview use

Vegye figyelembe, hogy a dfu-util és a DfuSe Demo különféle illesztőprogramokat használ.

A dfu-util, STM, WinUSB, Zadig, Bootloaders és más firmware-k flash problémáinak kijavítása Windows rendszeren.

(magyarul)

Amennyiben nem megfelelő firmware-t töltöttél fel (2.8"-ra a -H4-et vagy fordítva) akkor célszerű a nanoVNA-t kikapcsolni néhány percre majd a számítógéped újraindítani. (PC memória felejtsen) DFU módban belépni power ON majd USB csatlakozás. Amennyiben a DfuSe Demo látja mint “STM Device in Bootloader mode” akkor a jó firmware Choose (select file) majd Upgrade (frissítés). Ha nem látja, akkor az USBDeview-vel nézd meg milyen meghajtót lát. Ha nem a bootloadert, akkor töröld és telepítsd fel újra (reinstall) a DfuSe Demo-t. Ezután dugd rá az USB-t és most már a választott firmware-t tudod telepíteni.

DfuSe Demo how use

Firmware források:   _last updated

NanoVNA_edy555_20200620

NanoVNA-H_hugen_20210130

NanoVNA-H4_hugen_20210131

NanoVNA_DiSlord_20210724   [SD Card on -H4 and early nanoVNA]

- TCXO kalibrálása EN

- NanoVNA-CH0-S11 kábel mérése

- Kvarc mérésének technikája

NanoVNA-F_20210527

SAA-2_FW_20201013

 

Szoftverek nagyobb képernyőn történő elemzéshez:

A gyártó hugen79 a készülékkel egyidőben publikálta a NanoSharp-ot, az alkalmazás NEM nyílt forrású, letölthető csomagban található.

nanoVNA-mod.zip  NanoVNA MOD for Rs,Xs,Rp,Xp,|Z| and fixed SWR  nanoVNA_mod_v2.zip  NanoVNA MOD v2 for TDR and Phase Delay

nanoVNA_mod_v3.zip  NanoVNA SOFTWARE v3 app screenshot, some more

nanoVNA Partner v0.20 neb fejlesztése, a program az eszköz kalibrálását használja, a korábban elmentett kalibrációs adat előhívható. Mérés az eszközzel vagy .s1p file betöltése/ mentése - kijelzés a számítógép monitoron lehetséges. A TDR mérés a teljes tartomány (50k- 900MHz) kijelölésekor pontos. A grafikonon markerek segítik a mérés eredményeinek értékelését, melyet táblázatban jelenít meg.  Az MKR szó alatti gomb az adott marker adatainak törlésére szolgál. Az MKR 2 alatti további gomb a 3.- 4. marker tábla előhívására szolgál. Néhány funkció rejtettnek tűnik, kísérletezéssel azok is előhívhatók. Figyelem:  edy555 v0.7.0 firmware-ból kivette az "info" lekérdezést, ezért a FW Info nem működik.

A program a leírásban szereplő műveletek elvégzése után Windows XP-n is jól működik. ( A képernyő felbontástól függően a kép jobb oldala hiányozhat.)

Preparing to run NanoVNAPartner on Windows XP_HU (_EN_RU)

nanoVNAPartner TDR

 

nanoVNA-Saver 5Q5R, Rune által készített fejlesztés alatt álló szoftver, nagyon sok számítással, grafikával.

A program működéséhez win7 esetében SP1 szervízcsomag és Ms Visual C++ multipack előzetes telepítése szükséges, ha eddig nem volt telepítve. A helyes működéshez az operációs rendszered beviteli nyelvét változtasd meg angol (nemzetközi) azért, hogy az adat átvitelben ne okozzon hibát. A fejlesztés alatt lévő programról nincsen kezelési leírás, aki szeretne többet tudni, annak érdemes JH4VAJ honlapját felkeresni, mert ő fotókkal és leírással magyarázza az egyes verziók közötti eltérést. Használd a fordítót és értelmezd a fordítást.

A szoftver a NanoVNA-tól veszi a leolvasásokat, megjeleníti és megmutatja számításokat. A leolvasott adatok az S-paraméterek, az S11 és az S21, így az eszköz nyomkövetési beállításait nem veszi figyelembe. A NanoVNA-Saver megteszi a származtatott értékek saját számításait, ideértve a TDR-t is. Ez lehetővé teszi az olvasást több mint 101 ponton azáltal, hogy a több "szegmens"-t fűz egybe.

A kalibrálás a NanoVNA-Saver PC oldalán érhető el, amely lehetővé teszi hogy több ponttal kalibráljon, mint magán a készüléken, melyet tetszőleges néven és megjegyzésbe írással tudod megkülönböztetni. Valamint az egyedi kalibrálási szabvány készletek használatának lehetőségét is használhatod.

Az alkalmazás támogatja a képernyő képeket a NanoVNA-val  - vannak kiváló szkriptek, amelyek ezt megteszik, de megteheted, hogy a grafikonok képeit a jobb egérgombbal mented. Képernyő mentés a nanoVNA-ról a v0.2.2-nél működik.

A frekvencia generálás továbbra is alapvetően a firmware része - a NanoVNA-Saver közli a firmware-rel a "szegmens"-t, amelyet jelenleg olvas, és visszakapja a tényleges listát az olvasott frekvenciák, és a mért értéket ezeken a frekvenciákon. Ahhoz, hogy egy lépés méretet kapjunk 100 Hz-nél alacsonyabb szintre, szüksége van egy firmware-re, amely támogatja annak  méret lépéseit.

A nanoVNA-Saver szoftvernek nincs szüksége speciális firmware-re, de az újabb firmware-rel vannak hibajavítások, és javaslom egy új firmware használatát a legjobb élmény elérése érdekében. A NanoVNA-Saver használata előtt ellenőrizze, hogy maga az eszköz megfelelő kalibrációs állapotban van-e.

nanoVNA-Saver_5Q5R_20200117

Preparing to run NanoVNA-Saver on Windows7

Installing Python on Windows7-32 for nanoVNA-Saver

nanoVNA Saver 80M vertical

A TAPR-VNA PC alkalmazásról leírást olvashatsz, magyarul (vagy módositsd a címsorban a HU-t saját nyelvre). A program v4.6 változatának letöltéséhez a forumba be kell jelentkezned. A program használatához a .NET 1.1 telepítése szükséges, valamint az operációs rendszer beviteli nyelvét az angol (nemzetközi)-re kell módosítani, hogy a beviteli formátumot (pont, vessző) helyesen tudja alkalmazni a program. A kalibráláskor légy türelemmel, mert az időbe telik ! A beállított frekvencia tartományban FreqGrid: 101, 201 (default), 401 vagy 1020 mintavételezést tud végezni.

TAPR Vector Network Analyzer calibration

NanoVNA-App v1.1.206 (for Windows)  - designer by OneOfEleven.  last version 

Ne tévesszen meg az App elnevezés, mely gyakori az Android alatt (file kiterjesztés .apk), itt értsd nanoVNA applikáció.

A v1.1.207 verzió helyes működéséhez a régi 'NanoVNA-App.ini' fájl-t töröld, majd indítsd el a programot, amely készít új .ini fájlt. Csatlakoztasd a NanoVNA-t az USB-hez, indítsd el a programot, majd a „Csatlakoztatva” és az „Egyszeri vizsgálat” elemeket. Ha megrajzolt egy grafikont, legközelebb már bejelentkezik. Ha nem sikerül, akkor ezt a 'NanoVNA-App.ini' fájl-t csomagold ki, másold a mappába majd indítsd a programot és végezz el egy scannelést. Nálam az E:/ NanoVNA-App mappából indul. Ha valamiért mégsem sikerülne a fenti művelet, akkor se aggódj, hiszen a v1.1.206 változat enélkül is működik. Az eltérés oka a LibreVNA csatlakozási lehetőség beépítése és valószínűleg egy grafikon hiánya.

Az Android alatt futó NanoVNA WebApp egy másik alkalmazás, melyről több információt későbbi írásban találsz.

A NanoVNA-App program Windows operációs rendszer alatt fut, mely használható a NanoVNA-H, -H4, -V2 (aka SAA-2) és TinySA készülékhez. Jelenlegi állapotában tetszetős kivitelű, gondosan kidolgozott képet mutat, melyért sok köszönet a fejlesztőknek (OneOfEleven, DiSlord). A firmware és a software fejlesztése és módosításai teszik lehetővé, hogy a készülékek egyre több lehetőséget tudjanak megmutatni a kíváncsi érdeklődőknek és tesztelőknek. Az alapvető beállítások (Settings gomb alatt rejtőzik) ahol beállítható a program stílusa (megjelenési képe) a használt mappák helye és még több kapcsoló. A menüsor ikonjainál van lehetőség további ablakok megnyitására. A bal oldalon a méréshez szükséges jellemzőket állíthatjuk, míg az alsó sorokban a program számításai jelennek meg.

A grafikus képernyőn a menü az adott feliratra kattintva jobb gombbal további beállításokat tehetünk. A programra jellemző, hogy az almenü választás az egér jobb vagy bal gombjára kattintva hívható elő. Minden leírásnál többet mutat, ha képet látunk. Kalibrálás előtt a folyamatos scannelést indítsuk el.

 

Figyelem: a Windows XP alatt szükséges telepíteni a Preparing to run NanoVNAPartner on Windows XP_HU (_EN_RU) pdf-ben leírtakat.

NanoVNA App v1.1.194

Figyelem, a fejlesztők saját használatra (szabad időben) készítik a firmware és software fejlesztéseket, és amennyiben ezt megosztják, akkor mi is használhatjuk. Cathy feltette a githubra a v1.0.207 verziót, melyet a C++ fejlesztők figyelmébe ajánlom.

A 'HC-05 Bluetooth előkészítése csatlakozáshoz' téma kapcsolódik a programhoz.

 

Mobil alkalmazást fejlesztett ki ch045 nevű felhasználó - Android 9-en, nanoVNA WebApp néven keresd. Amennyiben a Play Áruház a "NanoVNA WebApp" -nek azonosítja és a telefonod azt kijelzi, valószínűleg telepítheted. Ha nem látod, akkor régi a telefonod Androidja, ne telepítsd más módon.

Ismereteim szerint csak Android 7 verzió felett használható.

Ezek a fejlesztői utasítások a https://github.com/cho45/NanoVNA-Web-Client  webhelyről:

1. Engedélyezze a zászlót: chrome://flags/#enable-experimental-web-platform-features
2. Hozzáférés a https://cho45.stfuawsc.com/NanoVNA/   webhelyhez.
3. Csatlakoztassa a NanoVNA-t az USB-porthoz.
4. Kattintson a [CONNECT] elemre, és válassza ki az eszközt.

Segéd program az androidos hibakereséshez:

Sajnos néhány olyan Android készülék, amelyhez az OTG csatlakozik, például billentyűzethez vagy flash meghajtóhoz nem fog működni a virtuális COM port eszközökkel, de kipróbálhatja a nanoVNA-t ezzel a soros USB terminállal, a CDC-eszköz beállításával:
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.kai_morich.serial_usb_terminal

Android-stm32-dfu-programmer: https://github.com/UmbrelaSmart/android-stm32-dfu-programmer

USB OTG Checker:  ezzel ellenőrizheti, hogy az Android eszköze támogatja-e az OTG csatlakozást.

 

Mire használható az eszköz?

Számomra ez egy tanulási eszköz. A különféle beállítások hatásainak látása. Természetesen ennek is nyilvánvaló célja, hogy amatőrrádió üzemeltetőként megtanulom az antennáim, az eszközeim tulajdonságait, és beállíthatom a céljaimat és a hibaelhárítást. LNA finomítása és induktorok, transzformátorok és antennák mérése. koaxiális vonal-veszteség tesztelése, rádiófrekvenciás csillapító tesztelése, sávzáró szűrő vizsgálata...

 Akkor mérhetünk?  Nem, még nem....mert az eszköz készen áll a mérésre, de nincs kalibrálva, azaz valamit kijelez, de mihez viszonyítva.

 Először kalibráljunk

Minden mérésünk pontossága a kalibráló eszközünk pontosságától, minőségétől és frekvencia tartománytól is függ.

Azt is meg kell meghatározni, hol legyen a mérésünk belépő pontja, azaz kívánunk-e használni a bemenetre csatlakozva további kábelt vagy közvetlenül az SMA csatlakozónál mérünk. A kalibrálást minden esetben az adott frekvencia tartományra és mérőpontra kell elvégezni - a mérést a kalibrált mérőponton kell végezni.

A kalibrálási adatokat 5 (0- 4) tartományban képes a készülék eltárolni, amennyiben Save-vel elmentettük. A téves kalibrálás elkerülése érdekében a  Reset gombot kell határozottan megnyomni, mely a Stimulus-nál beállított frekvencia tartományra érvényes. Ha a [Cx, D, R, S, T, X] kijelzést figyeli, amikor megnyomja a „Reset” gombot, látni fogja, hogy azonnal elvégzi a funkciót (az adat törlődik).

cal reset 0.7.0

Tehát először STIMULUS -> START majd STOP frekvencia beállítása -> Back -> CAL -> RESET  -> CALIBRATE

Készítsük elő a használni kívánt mérőponthoz az SMA-male kalibráló eszközöket: Short, Open, Load, Thru-hoz rövid hurokkábelt végein SMA-male dugóval. ISOLN kalibrálás ideális esetben CH0 és CH1 csatlakozóra 50Ω lezárás. Ha nincs kettő darab 50Ω lezárásod, akkor csak a CH1-re csatlakozz.

SMA Calibration

A kalibrálást [OSLIT] sorrendben végezd el, majd DONE és SAVE0 -  fenti képek edy555_0.7.0 firmware és nanoVNA-Saver 0.2.2 screensaver segítségével készültek. A NanoVNA-Saver fő ablakában a "Manage" gomb megnyomásával új ablakot hív meg, ahol megtalálod a "Screenshot" lehetőséget. A megjelenő képen egér jobb gombbal kattintva nagyítható és/ vagy elmenthető a kép. 

A kalibrálás ellenőrzése, a DISPLAY -> FORMAT -> SMITH kiválasztása után a CH0 mérőpontját ellenőrzi: 50Ω -nál a diagram közepén kell látnod a markert, nyitott bemenetnél a diagram jobb szélén, míg rövidzár esetén a diagram bal szélén a grafika külső körén. Ha ezt látod, akkor van egy eltárolt kalibrálási állapotod. Melyet a RECALL -> RECALL0 helyen látod, előhívni nem kell, mert bekapcsoláskor a 0 helyet tölti be.

A fenti műveletet annyiszor kell elvégezned, ahány frekvencia tartományt szeretnél felvenni (max. 5). A bejelentkező képernyő és beállítás a [0] nulladik. Mielőtt kikapcsolod a készüléket célszerű az állapotot a Config -> Save-el menteni.

A készülék 50 kHz-től 900 MHz (vagy magasabb) tartományban használható -  a mérési illetve kalibrálási pontok száma 101 - ezért ha nagy tartományban kalibrálunk, akkor a mérési/ kalibrálási pontok messze lesznek egymástól. pl. 1 - 900 MHz esetén 8.9 MHz-ként kalibrál/ mér a készülék. Előfordul, amire kíváncsiak vagyunk, az a tartomány kívül esik és nem lesz ott mérési pontunk, ezért kell szűkíteni a tartományt. Itt most nem beszélek külső számítógépes segéd programról - az alapkészülék ezt tudja.

Most már láthatod, hogy bármit szeretnél vizsgálni és mérni, először az adott mérőpontra kalibrálni kell a mérőeszközt. Bármilyen változás újabb kalibrálást von maga után: pl. SMA helyett BNC vagy N csatlakozót használnál, a koax kábelt cseréled vagy a mérőhelyet módosítod.

Hiba lehetőség: ha eltéveszted a kalibrálás sorrendjét, végezd újra előlről a RESET gomb nyomással. Javasoljuk, hogy ne csak a mérést, hanem a kalibrálást is ismételje meg, ha nem szeretne helytelen mérést vagy a rossz kalibrálást.

 

Hardware javítása

A tesztelések során derült ki, hogy a gyártó hibásan értelmezte a szűrő kondenzátorok helyét, melyek a 3 mixer IC tápfeszültségét szűrik.

Mivel széles tartományban kell szűrést végezni, ezért párhuzamos 100pF és 100nF kondenzátorokra van szükség közvetlenül az IC-k pin 8. lábánál. Tehát a beforrasztott 3 darab 100pF 0402 kondenzátorral párhuzamosan további 100nF 0402-t szükséges beforrasztani zavar szűrés céljából. lásd az alábbi képen (C40, C42 és C44 az árnyékoló burkolat alatt) - más gyártóknál lehet számozás eltérés. Gyakorlatban a 100pF 0402-re felülről kell ráhelyezni és forrasztani a 100nF 0402 kondenzátort.

Amennyiben nem tapasztal rendellenes működést, (a keverők szívó szűrőként rezonáltak) a fenti műveletet nem kell elvégezned.

nanoVNA modified

A fenti képen az akku csatlakozásnál lévő panelen P-MOSFET (AO3401) az akkumulátor üzemen kívüli töltését valósítja meg. Kevesebb a zaj méréskor.

A hardware módosítások megvalósítása több forrásból lehetséges, melyek a magasabb frekvencia irányában a zajcsökkentésre irányulnak. Bármilyen módosítást csak az végezzen, aki ismeretében van a tudásnak és technikailag arra képes. Ellenkező esetben elrontja azaz 'téglát' készít az eddig működő szerkezetből. Egy forum használó (d9thc31) tette közzé a tesztelések során megvalósított módosításokat. lásd.: NanoVNA.Rev.3.0.Mods.1.1

Schematic nanovna v3.0

Schematic nanovna-H v3.5.0

Schematic NanoVNA-H4_2

Schematic_NanoVNA-H4_2_1

Amikor a nanoVNA képernyőjén ilyen vagy hasonló kijelzőt látsz, akkor ideje módosítani a "threshold" értékét.

300MHz

Az olcsó kínai gyártás miatt azt feltételezik, hogy az SI5351 specifikáción kívül használja, ezért érdemes olyan firmware-t használni, amelyben beállíthatja az SI5351 maximális alapfrekvenciáját. Amennyiben észleled, hogy a 300 MHz közelében zajos és nagyon kicsi a jeled, akkor célszerű egy terminál programmal a MUF azaz maximális használható frekvenciát csökkenteni a "threshold 290000000" paranccsal. Az értéket Hertz-ben kell megadni, így 290 MHz = 290000000. Ezután ne felejtsd el használni a "saveconfig" parancsot, ezzel tárolod a módosítást. További beállítási lehetőségeket lásd a cikk végén a Console Commands-ban

Si5351A 267M299M

power levels

A NanoVNA klón gyártók kezdetben rajta hagyták az edy555 tervezte panel SD kártya csatlakozási helyét (itt microSD socket Molex 503398). A későbbiekben ezt elhagyták, így a PCB v3.1-től kezdődően nem tervezték rá. A mikroSD foglalat forrasztása rövid ideig történjen, mert az érintkezőket tartó műanyag vékony és könnyen deformálódik. Inkább a pcb-t melegítsd rövid ideig. A foglalat mechanikai tartása miatt a fémházat is oda kell forrasztani a pcb-hez (kapard le a felületet védő lakkot a fémház mindkét oldalán).

NanoVNA H clone SDCard socket

 

A microSD foglalat mellett beforrasztottam az RTC 32.768 kHz kvarcot is az STM32F072 pin3 (PC14) és pin4 (PC15) lábak közé (OSC_LSO). Forrasztás nem egyszerű, ezért addig kivettem a P-MosFet panelt, melyen az akkumulátor  csatlakozó aljzat van. A kvarcot rögzíteni kell, mert a forrasztási lábak nem tartják meg (a képen ez hiányzik)! A korrekt működéshez a firmware ( tnx DiSlord ) kiválóan működik, a D2 Vbat diódán keresztül kap állandó táplálást.

NanoVNA H clone mods.png

Az RTC egy terminál programon keresztül állítható: time [y,m,d,h,min,sec] adat beírásával. például: time y 2020 [enter] következő sor: time m 6 [enter] következő sor: time d 8 [enter] és így tovább. Az RTC-re a mikro SD kártya használata során van szükség, idő bélyegzőként használja. NanoVNA és  NanoVNA-H4 készülék esetén vedd figyelembe, hogy az RTC működés lehetséges kvarccal és anélkül. Ehhez a firmware neve ad információt: LSI belső oszci vagy LSE külső Quartz - lásd DiSlord firmware.

Az alábbi képen az old nanoVNA firmware verzióban (0.9.3.3beta) az idő beállítását és a vbat, version, info adatokat láthatod.

NanoVNA time setup 
 
A nanoVNA-H4  microSD kártya foglalatot és az RTC működéséhez szükséges (External) 32.768 kHz-s kvarcot (PC14- PC15) az alábbi képen láthatod ( a kvarc nélküli RTC-hez az LSI végződésű firmware-t töltsd be):
 

nanoVNA H4 with microSD card socket

TF 115 socket nanoVNA H4 micro SD socket alulnézetben (TF-115)

0.9.3.4 time setup

A v0.9.3.4 verziónál a time beállítás megváltozott (0- 99) - amint a képen látod. Nem kellett minden adatot beírnom amikor az akkut eltávolítottam az SD socket beforrasztás ideje alatt. Ez volt az a  DiSlord verzió, mely a 2.8" és a 4" képernyős nanoVNA-nál használható - vedd figyelembe a firmware LSE külső kvarc és LSI  belső oszcillátort használó változat között kell választanod - a hardware-től függően.

Az SD kártya használatával kibővítettük a készülék használhatóságát, hiszen képernyő képet (.bmp) és .s1p és .s2p formátumú fájlot tudunk rögzíteni későbbi elemzéshez. Az SD kártyát kártyaolvasóba helyezve tudjuk kiolvasni / másolni a tartalmát.

(megjegyzés: a legújabb firmware SD kártya nélkül is használható - csak a képernyőkép és a fájl készítés lehetőség hiányzik.)

nanoVNA H4 screen

Miközben méréseket végeztem egy elkészített szűrő panelen, sikerült sérülést okozni a 4" LCD kijelző közepén (valószínűleg a  forrasztott meleg alkatrész okozta, miközben a panelt átfordítottam). A használhatóságot nem zavarja, csak engem. Ezért keresni kezdtem a pótlási lehetőséget - láb kiosztás egyezőség, 40 pin, ST7796 driver - és megérkezett a megrendelt darab. A képen látható ribbon kábelre és toldó adapterre volt szükségem a teszteléshez. A beépítéshez ezekre nincsen szükség.

4inch ST7796 40pins touch LCDnanoVNA H4 LCD test

 

Mérés nanoVNA-val

Egyszerű méréssel kezdjük: a CH0 kalibrált (mérési) PORT1-re kapcsolunk ismert induktivitást, kapacitást, ellenállást vagy ezek kombinációját.

Sok mérési módszer leírása megtalálható a neten, néhányat kiemeltem a mellékletben is. Így érdemes a ve2azx.net oldalt felkeresni valamint a nonstopsystems.com oldalát is és értelemszerűen a kis kék doboz helyett a nanoVNA-t kell alkalmazni.

 SMD adapterLehetőség SMD alkatrészek mérésére.

 

 Bryan, WA5VAH antenna hibakeresésben alkalmazta a NanoVNA-t, módszerét megosztotta az alábbiakban (tnx Bryan):

 PracticalUseOfVectorNetworkAnalyzer.pdf         PracticalUseOfVectorNetworkAnalyzer_HU.pdf

A fiókokban lévő ferritek jellemzőit egy nanoVNA készülék és egy nanoVNA-Saver programmal tudjuk elemezni.
Ezeket a "görbületeket" azután érdemes összehasonlítani a gyártók által megadott görbékkel.

Ilyen görbéket láthatsz pl. itt: https://people.zeelandnet.nl/wgeeraert/ferrietUK.htm oldalon
segítséggel magyarul: https://translate.google.com/translate?hl=&sl=auto&tl=hu&u=https%3A%2F%2Fpeople.zeelandnet.nl%2Fwgeeraert%2FferrietUK.htm&sandbox=1

A nanoVNA-val végzett első ferrit méréseket a fórum tagjai itt tárgyalták: https://groups.io/g/nanovna-users/message/6996, és az azt követő megbeszélésekben. (https://groups.io/g/nanovna-users/topic/nanovna_saver_0_2_0/54247421?p=Created,,,20,1,20,0&jump=1)

Szóval akit érdekel a téma, az megteheti. nanoVNA-Saver -> Display setup -> S11 R/ω & X/ω (µΩ/Hz) választással.

Step Attenuator

Kis kézimunka után az Arduino program feltöltése a Pololu AVR programozóval az Arduino Nano v3.0 modulra és az eredmény egy lépésenként állítható csillapítótag.  Remélem, hogy hasznos kiegészítő a nanoVNA mérésekhez. tnx DuWayne, KV4QB

 

Egy használó véleménye:

„Én is élvezem ennek a kis ékszernek a csodálatos képességeit. Most azt tapasztaltam, hogy a passzív alkatrészek és hálózatok legtöbb paraméterét kiváló pontossággal meg tudja mérni.
Mérhetek kapacitást, ESR, ESL, induktancia, ellenállás, fázisszög, SWR, impedancia, rezonancia frekvencia, Q kristály paraméterek, koaxiális kábel paraméterei: jellemző impedancia, elektromos hossz, terjedés állandó, kapacitív induktancia, veszteségek, összekötő kapacitása, indukciós vezeték, szűrő paraméterek: átadási sáv, stop sáv, illesztés impedancia, antenna paraméterek: SWR, rezonancia frekvencia, sávszélesség elemzése
Valószínűleg több, mivel még nem használtam ki a lehetőségeket.
A legtöbb mérés egy vagy két százalékon belül esik ahhoz, amit drága hidaim jelentettek.

Ha eltérés van, gyakran észrevehetem, hogy más teszt frekvencia használatára kerül-e. Az elektrolit kondenzátorok tesztelése nem túl kielégítő, mivel nagyjából értéktelenek minden olyan frekvencián, amelyet a nanoVNA használ. A leolvasások azonban hasznosak lehetnek, megmutatva, mennyire fontos megkerülni az elektrolit kondenzátort a magas frekvencia elérése érdekében.”   tnx Bob.

 

Néhány oktató anyag, mely a Smith Card értelmezését és jobb megértését hivatott bemutatni:

http://www.ae6ty.com/Smith_Charts.html

https://www.w0qe.com/SimSmith.html

Mellékletek:

User Guide English by Larry Jan 15, 2020

nanoVNA Console Commands

English_NanoVNA

English_NanoVNA-H4.2

NanoVNA by OE3HBS

Introduction to VNA Basics

SMA Calibration

Calibration and configuration backup

memo for QEX article

HC-05 preparation for connection

Nano VNA April 27 2021 by K3EUI

Absolute_Beginner_Guide_NanoVNA_v1_6.pdf by 9A2JK

Hogyan használhatom a Smith Chart-ot antenna mérésre

NanoVNA-CH0-S11 cable measure

Technique for measuring quartz

 

Amennyiben tetszett a cikk, támogatást küldhet https://paypal.me/HA3HZ linkre

 

Adatvédelem és cookie-k: Ez az oldal cookie-kat használ. A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a használatukat.
Ha többet szeretne megtudni, beleértve a cookie-k ellenőrzését is, nézze meg itt: Cookie Policy